NCERT Solutions for Class 8 Math

CBSE Class 8 Math NCERT Solutions

NCERT Solutions for Class 8 Maths are an ideal study resource for CBSE Class 8 students. The questions in the latest editions of all NCERT textbooks are answered by our experts in these NCERT Solutions for Class 8 Maths. You can study from these Free NCERT Solutions for Class 8 Maths to clear your doubts, prepare for exams or to complete your daily homework efficiently.

NCERT Solutions for Class 8 Math Chapters:

24 Comments

  • chandu says:

    comparing quanties

  • Tyu says:

    Questions pure Nahi ha

  • Anonymous says:

    Aap kal aana

  • Anonymous says:

    Yes Q pura nhi

  • Rati khanna says:

    Mam good afternoon in this so. Study is not coming

  • himanshi says:

    questions pure nhi h re babbaa

  • Surya says:

    Mad only ya

  • Saurav says:

    Watch RS Aggarwal Mathematics Solution on YouTube class 8
    https://youtu.be/-uxMbEZ-3Ew

  • Akshaya Sri. SJ says:

    Me hindi ka maalum aur madhyam hain|

  • Surya says:

    THIS IS VERY GOOD WEBSITE AND YOU ALL DONT PUT SMPLY COMMENTS ON THEM

  • rahul says:

    surya is right

  • rohan says:

    surya is right

  • roshan says:

    surya is right

  • Vasu says:

    MVJ INTERNATIONAL SCHOOL

    GRADE: VIII SUBJECT: SOCIAL STUDIES (SOCIAL & POLITICAL LIFE)
    CHAPTER:
    UNDERSTANDING SECULARISM
    I. Fill in the blanks.
    1. Countries which advocate a religion as the state religion can be understood as a Theocratic state.
    2. The Preamble of the Constitution declares India as a Secular state.
    3. India’s sense of Secularism is rooted in the history and culture.
    4. Article 25 to 28 in the constitution relate to Freedom of Religion.
    II. State whether the sentences are True or False.
    1. Secularism ensures that no country or section of the society is sidelined – True
    2. Secularism comes in the way of functioning democratically – False
    3. Any domination based on religion is not in violation of the Fundamental Rights. – False
    4. Government buildings should display religious symbols. – False
    5. Secularism in India provides for a strict separation of state and religion. – False
    III. Answer the following very briefly.
    Q1. How is the practice of Secularism in USA different from the practice of India?
    Ans. In the USA separation of religion and the state is understood as mutual exclusion , the State will not intervene in the affairs of religion and religion will not interfere in the affairs of the States.
    Q2. What do you understand by ‘principled distance’ in the context of Secularism in India?
    Ans. i. The Indian State can intervene in the religious affairs provided this intervention is based on the ideals laid out in the Constitution.
    ii. The ideals contained in the Constitution of India are the benchmark to assess the performance of the Indian State, whether its behavior is in accordance with secular principles or not.
    iii. Thus in Indian Secularism, the State is not strictly separate from religion, however it does maintain a principled distance from religion.
    Q3. How does our Constitution promote Communal Harmony?
    Ans. Our Constitution provides Communal Harmony by recognizing all the religions as equal and is given the same respect.
    Q4. How do we assess whether the State’s performance is in accordance with the secular principles or not ?
    Ans. The ideals contained in the Constitution of India are the benchmark to assess the performance of the Indian State , whether the State’s behavior is in accordance with he principles or not.
    IV. Answer the following briefly.
    Q1. What is Secularism?
    Ans. 1. Secularism can be understood as the belief that religion should not be involved with the ordinary social and political affairs of the country.
    2. Most countries in the world abide by this belief and the religious practices of its citizens are left in private and respected.
    3. India also one of those countries where Secularism is upheld.
    4. While in the stricter sense Secularism implies complete distinction between the state and any religion.
    Q2. How does the Indian Constitution promote Secularism? Cite three instances.
    Ans. The Constitution promotes secularism through the following ways:
    i. All religion are equal before law.
    ii. Indian state does not have any official religion.
    iii. Freedom of religion is given under the Fundamental Rights.
    Q3. How does Secularism promote individual welfare?
    Ans. Secularism promotes individual welfare in the following ways :
    In a diverse society like ours , if any religious group is in majority and has access to state power , it may use its dominant position to discriminate against people of other religion as well as the weaker section in its own community.
    This could result in the majority community using its powers to prevent minorities from practicing their religion , and in extreme cases may result in physical violence on them.
    Any such domination is in violation of the religion that a democratic society guarantees to each and every citizen.
    Thus to prevent this, it is essential to keep religion away from the state in a democratic society.
    The other reason is to ensure equality , respect of all religion and promote religious tolerance among its citizens.
    This means that individual must learn to embrace other religions and must have the freedom to interpret religious teachings differently.
    V. Answer the following in detail.
    Q1. How is India different from a theocratic state?
    Ans. In a theocratic state a particular religion is given priority over other religion, but in our country all religions are equal in the eyes of law. It protects all religions equally and does not itself uphold any religion as the State religion.
    Q2. Why is Secularism essential in a country like India?
    Ans. Secularism is of utmost importance in a diverse and multi – religious country like India.
    In a diverse society like ours , if any religious group is in majority and has access to state power , it may use its dominant position to discriminate against people of other religion as well as the weaker section in its own community.
    This could result in the majority community using its powers to prevent minorities from practicing their religion , and in extreme cases may result in physical violence on them.
    Any such domination is in violation of the religion that a democratic society guarantees to each and every citizen.
    Thus to prevent this, it is essential to keep religion away from the state in a democratic society.
    The other reason is to ensure equality , respect of all religion and promote religious tolerance among its citizens.
    This means that individual must learn to embrace other religions and must have the freedom to interpret religious teachings differently.
    Q5. What are the Constitutional provisions that promote secularism in India?
    Ans. . The Constitution promotes secularism through the following ways:
    i. All religion are equal before law.
    ii. Indian state does not have any official religion.
    iii. Freedom of religion is given under the Fundamental Rights.
    This clearly can be interpreted that India is non – religious State, and that all religions are equal. This means that government buildings like courts , police stations , government offices and government schools cannot display or promote any one religion. Secondly , in order to respect the sentiments of all religions and to uphold the interest of certain sections of the society , the Indian government does make certain exceptions for some particular religious communities.

  • rahul says:

    यह बहुत अच्छा वेबसाइट है और आप सभी टिप्पणी पर टिप्पणी करते हैं

  • kiyu batau says:

    maa ki chut tumhari sabki

  • Aman says:

    9,4 exc hindi

  • Navreet says:

    Questions pure nhi hai

  • RAGHAV says:

    Be quiet everyone

  • Ajay vardhan says:

    don’t keep like this solutions all will cheat……………….

  • Laxman S S says:

    CV mh bag CV bc no bv

  • name is not important says:

    x 12.1 Class 8 Maths Question 2.
    Simplify and express the result in power notation with a positive exponent.
    NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 12 Exponents and Powers Ex 12.1 Q2
    Solution:
    NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 12 Exponents and Powers Ex 12.1 Q2.1

    NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 12 Exponents and Powers Ex 12.1 Q2.2

    Ex 12.1 Class 8 Maths Question 3.
    Find the value of
    NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 12 Exponents and Powers Ex 12.1 Q3
    Solution:
    NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 12 Exponents and Powers Ex 12.1 Q3.1

    NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 12 Exponents and Powers Ex 12.1 Q3.2

    Ex 12.1 Class 8 Maths Question 4.
    NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 12 Exponents and Powers Ex 12.1 Q4
    Solution:
    NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 12 Exponents and Powers Ex 12.1 Q4.1

    Ex 12.1 Class 8 Maths Question 5.
    Find the value of m for which 5m ÷ 5-3 = 55.
    Solution:
    5m ÷ 5-3 = 55
    ⇒ 5m-(-3) = 55 [∵ am ÷ an = am-n]
    ⇒ 5m+3 = 55
    Comparing the powers of equal bases, we have
    m + 3 = 5
    m = 5 – 3 = 2, i.e., m = 2

    Ex 12.1 Class 8 Maths Question 6.
    Evaluate:
    NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 12 Exponents and Powers Ex 12.1 Q6
    Solution:
    NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 12 Exponents and Powers Ex 12.1 Q6.1

    NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 12 Exponents and Powers Ex 12.1 Q6.2

    Ex 12.1 Class 8 Maths Question 7.
    Simplify:
    NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 12 Exponents and Powers Ex 12.1 Q7
    Solution:
    NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 12 Exponents and Powers Ex 12.1 Q7.1

    NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 12 Exponents and Powers Ex 12.1 q-1

    NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 12 Exponents and Powers Ex 12.1 q-2

    NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 12 Exponents and Powers Ex 12.1 q-3

    NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 12 Exponents and Powers Ex 12.1 q-4

    NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 12 Exponents and Powers Ex 12.1 q-5

    NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 12 Exponents and Powers Ex 12.1 q-6

    More CBSE Class 8 Study Material
    NCERT Solutions for Class 8 Maths
    NCERT Solutions for Class 8 Science
    NCERT Solutions for Class 8 Social Science
    NCERT Solutions for Class 8 English
    NCERT Solutions for Class 8 English Honeydew
    NCERT Solutions for Class 8 English It So Happened
    NCERT Solutions for Class 8 Hindi
    NCERT Solutions for Class 8 Sanskrit
    NCERT Solutions
    Filed Under: CBSE
    LearnCBSE Sample Papers

    Factoring Calculator
    Rational Numbers
    CGPA Calculator
    TOP Universities in India
    TOP Engineering Colleges in India
    TOP Pharmacy Colleges in India
    Coding for Kids
    Math Riddles for Kids with Answers
    General Knowledge for Kids
    General Knowledge
    Scholarships for Students
    NSP – National Scholarip Portal
    Class 12 Maths NCERT Solutions
    Class 11 Maths NCERT Solutions
    NCERT Solutions for Class 10 Maths
    NCERT Solutions for Class 9 Maths
    NCERT Solutions for Class 8 Maths
    NCERT Solutions for Class 7 Maths
    NCERT Solutions for Class 6 Maths
    NCERT Solutions for Class 6 Science
    NCERT Solutions for Class 7 Science
    NCERT Solutions for Class 8 Science
    NCERT Solutions for Class 9 Science
    NCERT Solutions for Class 10 Science
    NCERT Solutions for Class 11 Physics
    NCERT Solutions for Class 11 Chemistry
    NCERT Solutions for Class 12 Physics
    NCERT Solutions for Class 12 Chemistry

    NCERT Solutions for Class 10 Science Chapter 1
    NCERT Solutions for Class 10 Science Chapter 2
    Metals and Nonmetals Class 10
    carbon and its compounds class 10
    Periodic Classification of Elements Class 10
    Life Process Class 10
    NCERT Solutions for Class 10 Science Chapter 7
    NCERT Solutions for Class 10 Science Chapter 8
    NCERT Solutions for Class 10 Science Chapter 9
    NCERT Solutions for Class 10 Science Chapter 10
    NCERT Solutions for Class 10 Science Chapter 11
    NCERT Solutions for Class 10 Science Chapter 12
    NCERT Solutions for Class 10 Science Chapter 13
    NCERT Solutions for Class 10 Science Chapter 14
    NCERT Solutions for Class 10 Science Chapter 15
    NCERT Solutions for Class 10 Science Chapter 16

  • Akshaya Sri. SJ says:

    Watch the maths, Rubi Theresa’s you tube channel videos, Her teaching is perfect easy

    https:// you tube. rubi thersa. com

Leave a Reply

Your email address will not be published.